top of page

Häxsplaining: Canan Rosén häxplainar pedalerVAD ÄR EN PEDAL?

En pedal ser ut som en liten låda som man ställer på golvet och kopplar in mellan el-gitarren och gitarrförstärkaren. Pedaler har olika funktioner beroende på vilken man köper men det de har gemensamt är att de påverkar ljudet på olika sätt. När man vill använda effekten från pedalen så stampar man på den för att aktivera den. Sen stampar man på den igen för att slå av effekten. Vanliga pedaler är t ex distpedaler - det kan vara bra om du tillfälligt vill att gitarren ska låta ännu rivigare, skränigare och tuffare - kanske om du ska spela gitarrsolo. Men det finns pedaler som gör allt möjligt, typ eko, eller kanske gör så att gitarren låter som en robot, eller bara höjer/sänker volymen (utan att du behöver gå fram till förstärkaren för att göra det). Det går att koppla in hur många pedaler som helst och göra massa superknasiga ljud. Det är en djungel därute och jag har varit både ointresserad och rädd tidigare för att botanisera i den djungeln. Det har nog framförallt berott på att jag under åren har blivit så dåligt bemött på t ex musikaffärer. Väldigt tråkigt. Men nu har jag tagit mig förbi någon slags spärr och tycker pedaler är jättekul (men blir fortfarande dåligt bemött i musikaffärer ibland, typ att de antar att jag inte kan ett dugg t ex).


VAD ÄR ETT PEDALBORD?

Det är som en ställning eller en platta du ställer på golvet där du kan fästa dina pedaler bredvid varandra. Det behövs inte om du kanske bara har en eller två pedaler men så fort du börjar få fler än det kan det bli lite störigt med alla små kablar och packa upp och ner, koppla ihop osv. På ett pedalbord sitter pedalerna fast hela tiden och är ihopkopplade med varandra så du behöver bara koppla in en lång sladd från ena änden in i gitarren och en lång sladd till förstärkaren från andra änden. När du är färdigspelad är det bara att lägga i hela pedalbordet i den medföljande väskan. Supersmidigt! Det finns många olika storlekar på pedalbord beroende på hur många pedaler du har. Mitt tips är inte att ha många pedaler och stort pedalbord bara för att utan att ha väl utvalda som du verkligen använder och ett pedalbord som matchar till det.


VAD ANVÄNDER DU FÖR PEDALER OCH VARFÖR? HUR SER DITT PEDALBORD UT?

Jag har bytt ut och ändrat ganska mycket med pedaler de senaste åren i och med att mitt intresse har ökat. Också för att kunna få sound som passar till alla mina band. Just nu har jag ett pedalbord som har plats för typ fem-sex pedaler. Mitt pedalbord sticker upp lite från marken så jag har satt på lite coola stickers framtill också!

Just nu har jag:

Stämpedal från BOSS - prisvärd och stabil leverans

OCD - en overdrive pedal, går att justera både så volymen och dist höjs när jag trycker på den. 

MXR MC402 - en overdrive och boostpedal i ett. Boosten höjer egentligen bara ljudet, om du tycker att du har nog med dist men behöver få upp volymen så t ex ett gitarrsolo eller slinga tränger igenom övrigt oljud bättre. Är dock inte helt hundra på soundet på dennes overdrive, lite för snyggt för min smak så kanske byter ut den mot en som bara har boost.

Death by audio Harmonic transformer - det här är kattpedalen som ingår i min favoritlista längre ner. Vet aldrig hur den kommer bete sig men det blir aldrig dåligt.

Death by audio Reverberator - Också en favorit som jag skriver om längre ner. Reverb fast med stöööök.

MXR M299 carbon copy delay - syns inte i bild men det är en liten jävla delaypedal som precis får plats i slutet av pedalbordet. Delay är då alltså eko. Perfekt att dra på när det ska vara oljud och rundgång osv. Använder den sällan på cleant ljud för ”snygg-eko” utan mest bara för stöööööök.


 Med den här mixen av pedaler så får jag ihop de olika ljud jag behöver för att spela alla olika grejer på mina tre bands låtar. Jag använder oftast en i taget men när det ska kaosas loss så drar jag ibland på allihopa typ. 

Jag har satt pedalerna på lite olika höjd på pedalbordet, det är för att jag inte ska råka komma åt någon pedal när jag ska trampa igång en annan. Det är inte alltid jag kan kolla ner utan trycker på pedalerna på känn.


VAR BÖRJAR JAG I PEDAL-DJUNGELN?

Jag tycker det är helt suveränt att investera i en stämpedal. Jag kan stämma min gitarr utan stämpedal men när jag ska spela live så kan jag ibland vara lite nervös och behöver stämma snabbt och då är det som att hjärnan och öronen inte alls funkar lika bra som när jag kan stämma i lugn och ro. Och att spela live med ostämd gitarr är ingen höjdare. Varken för dig, dina bandmedlemmar eller de som lyssnar. Sedan beror det väl på vilken slags musik du vill spela men vill du spela något inom rock, punk, hc etc så är det väl klart att du ska ha en distpedal. Särskilt för att vissa spelställen har skitdåliga förstärkare som kanske inte har inbyggd ditt och det är typ omöjligt att spela tuff musik utan dist på gitarren. En riktig klassiker är distpedalen BOSS DS-1. Den tål också att tappas i golvet, bli spilld öl på och sånt där. Prisvärd är den också. Jag tycker också att en pedal som heter RAT låter cool eller Ibanez Tubescreamer. Kolla begagnatmarknaden! 


VILKEN VAR DIN FÖRSTA PEDAL?

Minns inte om jag köpte en distpedal eller en stämpedal först. Tror stämpedal. Lätt värt.


VILKA ÄR DINA FAVORIT-PEDALER OCH VARFÖR?

De senaste åren är det faktiskt en speciell tillverkare som har seglat upp som favorit. Tycker alla deras pedaler är rå-coola, dels soundet men också deras design. De är sjukt snygga! Death by audio heter märket. Blev introducerad till märket i studion vi spelade in med Twin Pigs. Han har en pedal från dem som heter Harmonic Transformer och när man slår på den låter gitarren typ som en skitarg katt som ba spottar och fräser. Beställde en egen direkt efter inspelningen. Alla deras pedaler är något extra. De har en reverbpedal också som jag har skaffat som är grym. Reverb gör att ljudet låter stort (tänk dig hur det låter om du skulle sjunga i en stor sal eller kyrka, det låter ”stort”. Men förutom den effekten på pedalen så finns det en till knob som typ gör ljudet skitigt och smutsigt. Den låter så jävla ballt alltså. Den stora nackdelen är att de är väldigt dyra och inte alls lika tåliga som t ex BOSS pedaler.

Läs vår intervju med Canan Rosén här. Följ hennes band här: @twinpigspunk @guessingband @dullmu

TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår en unik VIP-Twin Pigs-pin. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!


98 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page