top of page

intervju: arsenik butik - Cecilia hammarlund - inte en lugn stund


Cecilia Hammarlund, Oskar och Ronja.


Jag har skrivit kort om Arsenik butik tidigare här på Häxblandning i inlägg där de tipsat om ”Bra stil”-kläd-inspo. För er som missat detta kan jag berätta om en ställe i Malmö där allt gött inom DIY-kultur samlats under ett tak. Vintage, merch, accessoarer, musik, fanzines och inte minst en plats att träffas. Något att önska till sin egen stad. Jag skickade några frågor till Cecilia Hammarlund som startade butiken 2019. För Häxblandning berättar hon om att ha en plats, handskrivna brev, subkulturer och som bonus får vi massvis av bra tips på band, projekt och annat coolt som finns kring Arsenik Butik och de som arbetar där.BESKRIV TILLVARON HOS DIG JUST NU?

Tillvaron är väl som vanligt ganska kaos. Jag startade Arsenik för 3 år sedan. Det har inte varit en lugn stund sedan dess. Någon månad efter öppningen blev jag gravid med mitt första barn. Samma vecka som Ronja föddes kom Covid till Sverige och det har vi fått tampas med i två år. Under den tiden blev jag gravid igen och 2 månader efter att Vidar fötts så tog jag över lokalen bredvid den första lokalen. Samma vecka som vi öppnade upp den nya lokalen rev Malmö Stad upp hela gatan. Just nu har jag dragit ihop alla verksamheter på hela gatan inför fight mot Malmö Stad som totalt struntar i oss småföretagare. Vi har möte ikväll och har bjudit in både Malmö Stad och Sydsvenskan.  Arsenik Butik, Cecilia Hammarlund och Ronja.


VAD GÖR DU?

Jag startade Arsenik då jag tyckte saknades en subkulturell butik i Malmö. Jag har varit i punkmiljöer sedan jag gick i högstadiet och kan själv minnas hur viktigt det var med mötesplatser där en fick vara sig själv. Jag ville starta en butik som har punkandan i sig, där det finns en tanke och kärlek i det som säljs. Inte bara köpa in massa skit, utan välja ut med omsorg och även ha ett nära samarbete med andra inom DIY-scenen. Det finns så många inom olika subkulturer som är sjukt kreativa och gör grymma grejer. Nu när det finns en lokal som Arsenik så möjliggör det samarbeten. Det känns fint! 


VAD VILL DU GÖRA?

Vad vill jag inte göra!? 😂

Jag har väl ganska svårt för att begränsa mig själv. 

 

BERÄTTA OM ARSENIKBUTIK?

Har ju kört en liten snabb genomgång av Arsenik ovan.

Men det som inte nämnts är att Kawaii som har butik i Stockholm och Göteborg har flyttat in och hyr ett rum inne på Arsenik. Om ett par veckor så öppnar det även upp en tatueringsstudio inne på Arsenik. 


Vi har även två rum till som inte är färdigrenoverade.

Det ena rummet kommer bli skivbutik fyllt med vinyl. Vi samarbetar med Not Enough Records och Rundgång.


Andra småföretagare vi samarbetar med är Hjälte Jewellery, KASAM, KatriK Design, Torvenius, Sajko Art, Punk Badges, Phobia Records, Hermans Amazing.

Vi har även samarbete med en punkbutik i Jakarta som heter Illo Merch där det är direkt betalning till punks som tillverkar bland annat veganska nitbälten, mm.


Arsenik Butik


VILLKA ÄR ARSENIK BUTIK-CREW? 

Vi som jobbar här förutom jag:


Patricia

Patricia spelar i både Slöa Knivar, Beyond Pink, Big Babe, Lawgiver


Johanna

Johanna sysslar med politisk konst.  Smulan

Smulan sysslar med konst.


Oskar

Min sambo som driver skivbolaget Not Enough Records och tryckeriet Mangel Productions. Han spelar även i Crutches, Ursut och Voidfiller.


Philip

Philip kommer starta sin tatueringsstudio här. Ni kan spana in hans tatueringar på Instagram @philiptattoos När han öppnar om ett par veckor kommer man kunna följa hans arbete på @arseniktatuering Philip spelar även i bandet Vansinnets Mun.


Anna

Anna arbetstränar hos oss och hennes hund Sam. Det är svårt att hitta en mer peppad person än Anna. 


BERÄTTA OM ERT UTBUD? HUR GÅR URVALSPROCESSEN TILL?

För det första så vill vi gärna att det ska finnas en tanke och kärlek bakom processen. Många prylar vi säljer här är handgjorda och en hel del är tillverkat av återbruk.

Vi säljer även officiell merch med bra band. Sedan har vi öppnat upp en vintage och secondhand butik i gamla lokalen med fokus på punk, Metal, goth, synth, hårdrock, queer, drag, mm. Mest 60-90-tal. Arsenik Butik


BERÄTTA OM HUR DET BLEV EN BUTIK? FRÅN IDE TILL ATT DÖRRARNA SLOGS UPP. 

Enda sedan jag bodde i London -99 har jag haft en stark känsla att jag en dag skulle starta något sådant här. Jag startade en butik 2006 i Malmö som hette Bad Reputation. Det var lite liknande men i mindre skala. 


Jag drev den butiken i 6 år. Det var inte rätt tid och jag tröttnade på att vara fast i en liten butik. Så därför stängde jag den butiken.


Jag startade i samband med Bad Reputation ett klädmärke som heter Crime City Clothing. Det har jag byggt upp sedan 2009.


Jag arbetade som butikschef på Shock där vi alla fick sparken med 3 månaders varsel på grund av att de skulle lägga ner. I ren ilska över hur illa skött det var så bestämde jag mig samma kväll för att starta en egen butik. 


Två dagar efter att jag fått sparken från Shock så hade jag skrivit på kontrakt för Arseniklokalen. Sen blev det att arbeta fulltid på Shock och arbeta kvällar och nätter med att renovera hela lokalen. Det tog 3,5 månad. 2 feb 2019 slog vi upp portarna och det kom ca 700 pers på invigningen vilket var helt galet kul! Bygge av Arsenik butik, Cecilia Hammarlund, Arsenik Butik exteriör.


BERÄTTA OM NÅGOT SOM VAR UTMANANDE/SVÅRT I DEN PROCESSEN?

Ha ha… kampen tar typ aldrig slut känns det som. Ska bli skönt den dagen man kan sätta sig ner och andas. Men det kanske blir väldigt tråkigt vad vet jag. ☺️ 


BERÄTTA OM NÅGOT SOM KÄNNTS ENKELT, EXTRA ROLIGT I DEN PROCESSEN? 

Det roligaste med Arsenik är all pepp en får tillbaka från folk som gillar det vi gör. Jag har fått handskrivna brev hem av tonåringar som beskriver hur viktigt Arsenik. Att det blivit som ett andra hem där man blir sedd. Även föräldrar har hört av sig och tackat för vårt engagemang. Det känns otroligt fint! 


HUR GÖR DU FÖR ATT FOKUSERA PÅ RÄTT GREJER? 

Oj! Det vet jag inte. Magkänslan antar jag.


VAD BEHÖVER DU HA RUNT OM DIG FÖR ATT VARA KREATIV OCH BLI INSPIRERAD?

Bra och peppade människor. Bra musik!! 


VAD HAR DU PÅ DIG? 

Ett par slitna tights, en vit sleten tisha med Herätys, nitväst och Adidas Sneakers. 


HUR SER VÅRENS OUTFIT UT FÖR DIG?

Jag bär samma kläder året om. Bara mindre lager på lager på våren. Använder samma kläder jag använde i högstadiet. 😂


HUR SER EN RIKTIGT SNYGG PERSON UT? 

Det handlar väl mest om hur en person äger sin stil tycker jag.  


BÄSTA STIL-TIPSET OM DU HAR DÅLIGT MED STÅLARS? 

I vår vintage och secondhand shop kan man byta in prylar om man har något grymt som passar butiken. Sen kan man köpa nitar och patches och fixa sin egen nitpaj eller väst. 


Fixa västen eller nitpaj. Bra stil av Smulan.


VAD SPELAS DET FÖR MUSIK I BUTIKEN JUST NU?

Just nu Swordwielder från Göteborg.  


HUR SER EN VANLIG DAG UT I ARSENIK-BUTIK?


Öppna upp butiken, göra kaffe, kolla om vi fått in några beställningar på webshopen, lägga upp något på Instagram, svara på mail, fylla på i butiken, snacka med kunder. Lyssna på bra musik och sörpla mer kaffe.  


VAD HÄNDER FRAMÖVER?

Tiden är oviss, speciellt med bygget utanför butiken och striden med Malmö Stad. 

Men jag tänker att vi gärna skulle starta någon klubb senare också och köra punkspelningar. Men isåfall blir det i något samarbete med något ställe som kanske Medley, Enskiftet eller Plan B. Vi får se. Mina barn går före det just nu. :)


Följ Arsenik Butik på Instagram och Facebook! Besök arsenikbutik.se

325 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page