top of page

Intervju: Canan Rosén - Det är mest hårt jobb och lite glassigheter.
Canan Rosén aka gitarrist i Twin Pigs, Guessings och Dull. Tidigare har vi hört henne i Tiger Bell och Satirnine, Fare You Well och Attention Span. Canan är en tvärrå riot grrrl som axlat musik- och konstprojektet Riot Grrrl Sessions, där 12 punk- och rockmusiker samlas i en studio under en helg för att skriva, repa och spela in en riot grrrl-skiva tillsammans. Alla inblandade i projektet (musiker, skivbolag, pr, fotografer, grafiska designers osv) är kvinnor, icke-binära eller transpersoner.


I februari släppte Twin Pigs skivan Godspeed, Little Shit Eater. Med Häxblandning snackar Canan dödskulten Kardashians, releasefest och att idiotspela timme ut och timme in.HUR SER DIN TILLVARO UT JUST NU?

Jag jonglerar tre band för att få ihop tillräckligt mycket musik i livet för att må bra. Vi repar och skriver låtar eftersom det inte har gått att spela live och turnera pga NI VET VAD. Banden är Twin Pigs, emobandet Guessing och ett helt nytt band som kommer släppa musik i år som heter DULL som typ är rockig indiepunk, ganska 90’s. Jag har även grundat och driver att initiativ som heter Riot Grrrl Sessions där olika musiker från olika band träffas under begränsad tid och nya former för att göra musik ihop. Vi hoppas kunna dra igång igen om NI VET VAD inte får fart en gång till. Utöver det skramlar jag ihop min inkomst genom att jobba på en kommunal grundskola som studie- och yrkesvägledare. Det blir mycket snack om gymnasievalet, prao och sånt dära. Under pandemin har jag börjat klättra och spelat extremt mycket Fortnite. Sjukt underskattat spel.


VAD GÖR DU?

Just nu har jag tvättstugan och justerar skåpluckor i köket som är sneda. Imorgon ska jag repa så ska sätta mig ner med gitarren strax med några halvfärdiga låtar och se om de kan bli klara.


VAD VILL DU GÖRA?

Turnera, spela live. Det fattas mig!!!


BERÄTTA OM TWIN PIGS?

Twin Pigs är ett av mina band och det som har varit mest aktivt de senaste åren. Vi bildades på internet och vår tredje skiva släpptes i slutet av februari. Vi kommer från en ganska vild och rowdy hardcore-punkscen men den här senaste plattan är lite mer nyanserad och inte lika gapig. Kul att förnya sig och att aldrig sluta skapa tycker jag. Oftast har ju punk- och rockband trummor, elgitarr, elbas och sång men Twin Pigs har synthbas istället elbas och det gör att min låtskrivarhjärna behöver tänka lite annorlunda vilket är kul och bra. Vi är väldigt seriösa med musiken vi gör men på internet är vi väldigt tramsiga. Jag tipsar om att följa oss för vansinnigt content. Bra skryt med Twin Pigs är att vi har blivit nominerade till P3 guld och vunnit Manifestpriset (Sveriges indiependentvariant på Grammis), blivit handplockade av Refused och Cult of Luna för gigs och vunnit stipendium för våra punklåtar. 

BERÄTTA OM ERT SENASTE SLÄPP ”GODSPEED, LITTLE SHIT-EATER”?

Istället för att självdö under pandemin så har vi haft enorm rockdisciplin och fortsatt ses och repa så länge alla har varit friska. Nya skivan är ett resultat av hårt arbete, ångest över samtiden, trams på internet och ilska över att världen är skit. Den är rätt out there med låttitlar som Ku Klux Kardashians bl a. 

Erik som på de två senaste plattorna har skrikit har nu lärt sig ”sjunga” och vi har vågat sänka tempot på vissa låtar och jobba mer melodiöst. Många låtar handlar om några av världens rikaste personer och att de lika gärna kan dö för någon större nytta gör de knappast för resten av världen. Jeff Bezos, Bill Gates, Kim Kardashian, Elon Musk är några vars huvud vi gärna skulle se på ett fat.


BERÄTTA OM ”KU KLUX KARDASHIANS”? 

Ku Klux Kardashians är den fjärde singeln från nya skivan. I den sjunger vi bl a om att det går att bli planerat känd genom att läcka sin egen sexfilm, gifta sig med en annan kändis och ge varandra komplimanger om att någons ansikte och kropp säkert skulle se ”gorge” och ”hot” ut i en kkk-outfit. Kardashianfamiljen är inte ett dugg mindre av en dödskult än vad KKK är. Låten har ett outro där vi har gått bananas med klockspel och turkiska stränginstrumentet Saz bland annat. Den är kul, lyssna på den!!!

BERÄTTA OM ARBETET MED SKIVAN? HÄNDER DET NÅGOT ROLIGT, TRÅKIGT, SVÅRT ELLER MAGISKT I STUDION?

Vi repar som små svin inför inspelning. Allt ska sitta, vara tight som korvskinn och vara förberett in i minsta detalj, även små pålägg, körer osv.

Det är för att det är roligare och spela in när det går bra plus att det är svindyrt att spela in så vi kan inte slösa en massa tid på att sitta och tänka och prova ut saker. Med Twin Pigs har vi spelat in alla tre skivor i en studio som heter Dustward som ligger i Gamla Stan i Sthlm. Vi spelar in trummor, elgitarr och synthbas samtidigt och sen lägger vi extra gitarrer, pålägg och sång efteråt. Ett mycket bra sätt att arbeta på tycker jag.  Det blir därför inte så mycket spänning och överraskning när vi spelar in men det är också väldigt skönt. Vi går dit, jobbar hårt, går hem, sover och börjar om likadant nästa dag igen. Jag tror många glorifierar hur det är att spela i band och spela in och så. Det är mest hårt jobb och lite glassigheter. I min ”musikkarriär” har det varit under spelningar som magi har skett! 


DU ÄR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE SAMT MUSIKER. VILKA RÅD GER DU ELEVER SOM VILL SPELA ROCK?

Jag får verkligen lägga band på mig själv när elever vill satsa på rocken pga blir för exalterad och det ingår ju att försöka vara rätt neutral i yrket och stötta unga i att göra väl genomtänkta och nyanserade val. Men jag är nog en sån syv som generellt ba försöker peppa ihjäl kidsen. De behöver vuxna som tror på dem. Och på riktigt, de är vår framtid så jag vill att de ska komma ur skolan med hedern i behåll, ett jävla anamma och en go självbild. Jag försöker bidra till det så gott jag kan.  


HUR SER EN RIKTIGT BRA DAG UT?

Få vakna i lugn och ro, käka en bra frukost, gärna på sommarhalvåret så jag kan sitta på balkongen. Spela lite gitarr hemma, dra och bada eller klättra och sen dra och repa. Alternativt tagga inför spelning. VAD BEHÖVER DU I DIN OMGIVNING FÖR ATT KÄNNA DIG INSPIRERAD?

Jag behöver tid, disciplin och egentid. Det är inte alltid jag kan skriva på beställning, typ att jag har 15 min över och då kommer det automatiskt bra riff bara jag sätter mig med gitarren. Det är många timmar gitarrspelande som leder till det som sedan blir en låt. Jag blir också tokig om jag blir avbruten när jag håller på med något kreativt, särskilt om jag är inne i ett kreativt flow. 


BESKRIV DIN ARBETSPLATS NÄR DU JOBBAR MED MUSIK?

Den kan se lite olika ut beroende på vilken del av den kreativa processen jag befinner mig i Men det är väl fyra olika ställen jag rör mig mellan. Jag skriver ofta låtar hemma på en elgitarr som jag inte ens pluggar in. Om ett riff låter coolt med den setupen kommer det låta riktigt coolt med förstärkare sen. Ibland spelar jag in enklare demos hemma. Ibland sitter jag i soffan, ibland vid matbordet och ibland har jag datorn på fönsterbrädan med en stol framför. Ergonomin är väl sisådär men rocken blir bra! När vi ska repa så har vi en replokal eftersom vi väsnas så jävligt. Den är typ 20 kvm och ljus och fräsch och svindyr. Jag är för gammal för att repa i mögliga källare utan toalett. Trivs mycket bra i vår replokal. Vi delar den med ett gäng andra band. Sedan är det studios vid inspelning och den sista vanligt förekommande arbetsplatsen är när jag står på scen (och kanske har backstage om jag har tur beroende på level of punk på spelstället). Vissa ställens ”scen” är egentligen ett golv och andra ställen är jävla lyxvenues med bra medhörning. Så: hemma, repan, studios, spelställen sammanfattningsvis.


GE OSS NÅGRA INSPIRATIONSTIPS?

Disciplin… hehe nämen faktiskt. Särskilt när du är oinspirerad är disciplin mitt bästa tips att hitta tillbaka till inspirationen. Jag menar inte sitta och öva skalor (om du inte vill det såklart) utan ba idiotspela på ditt instrument timme ut och timme in. Så småningom händer det! För mig funkar det inte att bara sitta och vänta på inspiration.


ER PLANERADE ENGLANDSTURNÉ BLEV PRECIS INSTÄLLD. VAD HÄNDER NU? HUR SER PLANERNA FÖR TWIN PIGS UT FRAMÖVER?

Ja fyfan det var nedrigt. Precis när allt öppnade upp bestämde de ändå för att skjuta på det. 


Vi kommer väl avvakta läget och börja boka upp nya spelningar allt eftersom. Vi planerar för ett releaseparty, så har vi något i maj i Borlänge, vårt tyska skivbolags årliga festival i Dortmund i sommar och några andra grejer på gång, än så länge heeeemliga. 


Men förutom Twin Pigs så är ju tanken att nya bandet DULL ska släppa i år och så försöker vi färdigställa lite ny emo med Guessing också. Jag försöker hålla mig sysselsatt med andra ord.


Lyssna på Twin Pigs här. Läs inlägget där Canan häxplainar pedaler här. Följ Canans band här: @twinpigspunk @guessingband @dullmu

TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår en unik VIP-Twin Pigs-pin. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!

96 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page