top of page

Intervju: David Svanström - handkopiera 50 kassetter är rätt trivsamt
Sorry not sorry för all 90-tals nostalgi som dyker in här och var. Jag köpte precis en ny freestyle (!!!) och fick en wow-ig upplevelse. Jag har aldrig slutat samla på kassetter, men lyssnandet har varit begränsat till kassettdäcket hemma. Jag är inte ensam om att gilla banden i plast. I punkscenen är det vanligt att musiken släpps på kassett, vinyl och även på CD ibland. Nörden i mig blir tvärpeppad av färgglada kassetter och fina omslag. Den wow-iga upplevelsen som freestylen gav påminde mig om ett musiklyssnande med större närvaro än vad en Spotify-lista oftast ger. Ljudet i freestylen är mer charmigt än bra, men det ger mig en fin känsla. 
David Svanström har tidigare drivit skivbutiken, spelstället och kassettbolaget Farsot i Göteborg. Han är ett grejar-proffs som älskar kassetter så pass mycket att han startat Papercut Cassettes, där han flitigt släpper musik han gillar. För Häxblandning berättar han om behovet av DIY-projekt, att hantera ångest och att handkopiera kassettband. 

BERÄTTA OM PAPERCUT CASSETTES? VEM ÄR DU OCH VAD GÖR DU?

Papercut startades ur tristessen av att flytta till Stockholm och lämna ett fantastiskt kreativt samarbete med Ramon Calvo bakom mig i Göteborg. Jag (David Svanström) drev tillsammans med Ramon den lilla skivbutiken Farsot där vi satte upp spelningar, släppte kassetter och krängde skivor. Just nu är jag projektledare på All things live vilket nog skapat ännu mer av ett behov att göra detta, det blir väldigt lätt för mycket corporate på stora bolag.

 

HUR SER DIN TILLVARO UT NU?

I skrivande stund är den ganska stabil förutom rysskräck och ångestproblematiken som jag dragits med sen tidig ålder. Men som norrbottning är det ju dumt att klaga. Jag har tak över huvudet och en stabil inkomst, en fantastisk sambo och underbara vänner i min närhet.Flyttlasset gick till Stockholm

 

VAD GÖR DU, VAD VILL DU GÖRA?


Med Papercut står jag för tillfället med en drös släpp av olika slag. Svinkul men också stressande, även om inget band har hetsat så känner en ju så klart en press på att göra det så genomtänkt och bra som möjligt. Sen är man väl ett barn av effektiviteten där jag mäter mitt eget värde utifrån prestationer vilket medför enorm prestationsångest. Jag har inte så mycket tankar kring vad jag vill göra. Det hade varit kul att släppa typ Beyoncé i en liten upplaga men det är ju inget jag strävar efter på så sätt. Fokuset jag haft med bolaget är väl att ge ut mindre upplagor med band jag gillar, såna band som sliter röven av sig ute på vägarna och står för allting själva. Där har jag försökt komma in och fixa allt åt dem i den utsträckning banden tillåter mig.

VARFÖR KASSETTER?

Det blev nog mest bara så för att jag och Ramon släppte Spögelses första demo via Farsot och själva jobbet med att sitta och handkopiera 50 kassetter är rätt trivsamt. Man kommer in i ett flow och bara kör på, vänder kassetter, håller koll på ljudnivåer, klipper i papper och dricker kaffe. Typ 3000 gånger roligare än att vika tvätt eller svara på mail.Spögelse – Burn, Speed, Death - Slutsåld

 

VAD HAR DU SLÄPPT TIDIGARE, HUR SER PLANERna UT FRAMÖVER?

Spögelse – Burn, Speed, Death

Hotet – Demo

De La Sagra/Leeches – Split

 

Planen framöver är att släppa tre kassetter på samma dag (gun control, Sunhill, Skunk GBG) och utöver detta har jag en 10 släpp detta år. En del som jag håller hemligt för nu och en del saker som står på Instagram. Hade ju varit ballt att i det här läget säga att man ska ta över världen men det lämnar jag åt folk med storhetsvansinne.

 

HUR GÖR DU FÖR ATT FOKUSERA PÅ RÄTT GREJER?

För ett år sen drygt påpekade en vän till mig att jag mest troligt har ADD vilket gjorde att jag spiralade rätt ner i Google och jag har väl insett att jag är en kronisk prokrastinerare. När jag väl kommer igång kan jag sitta i timmar men precis som att mana sig till gymmet så tar det emot att påbörja. Optimalt är väl en stressfri miljö, fungerande dator, kassettdäck, tomma kassetter och några liter kaffe.

 

VAD BEHÖVER DU HA RUNT OM DIG FÖR ATT BLI KREATIV/INSPIRERAD?

Jag har alltid blivit inspirerad av andras driv. Jantelagsdriv kanske man lustigt kan kalla det. Men när någon gör något ballt vill jag bräcka det och det är väl därför vissa av mina släpp kommer i konstiga lådor. Mest av allt får jag en enorm kick av att se folk i diy-sfären kämpa och gnata på. Hur fan orkar man släpa runt på gear och punga ut svinmycket pengar för att göra vinyler och knappt få ett tack. Det ligger så jävla mycket styrka i den här scenen som ibland har en tendens att skojas bort för folk har alltid gjort så och inte fan är väl nån annan bättre än någon annan fastän vi faktiskt är lite bättre. När storbolagen pratar budget och gage för 100k kan vi i alla fall vara stolta och säga att vi gör det för att det inte finns ett alternativ. Vi måste göra det här och det är därför det blir bra.

 

GÖR EN HÄXBLANDNING TILL OSS!Davids lista till Häxblandning


Läs: David häxplainar Kassettbolag här.

Följ @papercutcassette på Instagram TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår en kassetter som David donerat. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!


155 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page