top of page

Intervju: Linda Spåman - Tänk inte så mycket


Linda Spåman är konstnär, serieskapare, illustratör, scenograf och en äkta spåman. Jag har följt hennes konstnärliga arbete via Instagram @knivenivattnet under några år. Där har jag hittat allt jag älskar. Hos Linda får vi botanisera bland grisar, glittriga dockor, stora träansikten, fina klänningar, benrangel, tänder, ögon, mönster, textil och färg. För Häxblandning berätta Linda om serieskapandet, hur hon blev en äkta spåman, husvagnen som blev en resande kuliss, konstprojektet ”De Dödas blommor” och fula material.


Beskriv din tillvaro just nu? 

Just i detta nu har jag legat i min säng i tre timmar och tänkt på livets outhärdlighet, men bortsett från det så strävar jag efter mer harmoni i tillvaron genom personlig utveckling.


Vad gör du och vad vill du göra?

Kortfattat så ritar jag bilder på beställning, bygger föremål i min ateljé, målar en tavla ibland och så arbetar jag mycket som eventspådam.

Jag spår helst inte människor privat om det inte är mina vänner, och egentligen är det ju ännu värre än att spå en främling då det är svårare att vara objektiv.

Jag har kommit fram till att jag alltid vill göra det jag inte gör, och känner mig ständigt utsatt för sabotage av förverkligandet av min riktiga vilja.

Det stämmer förstås inte.
Du heter Linda Spåman och en dag fick du ett samtal där du fick frågan om du är en äkta spåman vilket ledde till en ny bana som just ”en äkta spåman”. Vad hände efter samtalet, hur gick du vidare?


Eftersom att jag vid denna tidpunkt arbetade som frukostvärdinna på ett hotell och längtade efter ett tecken, vilket tecken som helst, så kände jag en skräckblandad förtjusning över telefonsamtalet. Hade dock aldrig orkat sätta mig in tarotkortens verkliga betydelse, men köpte en ny kortlek dagen efter och kontaktade några personer som jag visste höll på med tarotkort och frågade dem allt jag undrade.

Jag hade ritat en serieroman också strax innan denna händelse,”Ett misslyckat självmord i Mölndals bro” och jag vill minnas att jag tänkte att det skulle kunna bli en väldigt bra serieroman om min transformation från frukostvärdinna till en Äkta Spåman.

Ganska snabbt kände jag också att jag ville rita en egen kortlek, dels för att lära mig förstå tarotkortleken som verktyg, men också för jag tycker att det är en sådan rolig och vacker produkt som jag gärna ville formge.

Det här är egentligen ett performancekonstprojekt som spårat ur och det har öppnat så många dörrar in i världar jag aldrig kunnat föreställa mig att få besöka, så den enda policyn verksamheten har är att den inte får säga nej till ett uppdrag.Du har spått människor i olika sammanhang — i en podcast, live på scen och i en husvagn som du turnerat med. Berätta om din husvagn och hur du kom på den idén?

Eftersom jag arbetar med eventspådom så kan jag ju bara ta med en begränsad kuliss, och kulissen tycker jag nästan är det viktigaste för att skapa den stämning jag vill uppnå, verklighetsflykt och fantasi. Då var det min pappa som först tyckte att jag måste ha en husvagn. Eftersom jag inte har körkort så tvekade jag, och även för att husvagnar är ett tungt bagage.Får ångest av logistiklösningar med.

Det är ju ingen unik ide, men bra när man vill ta med mycket grejer.

Och har ju även visat sig vara mycket praktisk när vi är på tex festival eller marknad då det svenska vädret är opålitligt.


Nu har jag faktiskt gett bort husvagnen, men den står kvar på en parkering utanför min ateljé och väntar på att bli upphämtad, känner stor lättnad över detta.På din hemsida går det att spå sig själv online och du har gjort en egen tarotkortlek.

Berätta om den kortleken, hur fungerar den? Hur var processen att skapa egna tarotkort?


Jag har gjort tre kortlekar. Den första trycktes runt 2013 och är svartvit och det tog nog två år att rita den. Några år senare gjorde jag tillsammans med ett klädföretag en orakelkortlek som går i rosa och svart och som jag älskar.

Tyvärr är båda dessa lekar slutsålda, äger inte ens den första själv.

Dock kan man på www.aktaspaman.nu spå sig själv i den första kortleken om man vill se hur den ser ut. Det är en gratistjänst som har öppet dygnet runt årets alla dagar!

Hur som helst så har min upplevelse varit att många vill äga en tarotkortlek, men det är mycket att ta in om varje kort och lära sig, och jag ville göra en kortlek som man inte behöver vara insatt eller expert för att använda.

Den senaste kortleken kallar jag ”Outgrow yourself Oracle and Tarot” och ser den som ett verktyg för personlig utveckling och en lek som kommer med viss insikt i varje kort, aspekter jag valt ut som jag tycker är intressanta på temat växande.

Det har varit en stor styrka i skapandeprocessen att jag ritat två kortlekar tidigare, jag vill verkligen rekommendera alla som är intresserade av tarot eller bara av att rita och måla att påbörja arbetet med en egen kortlek, det är väldigt utvecklande för både själen och fantasin.Hos dig hittar jag exempelvis grisar, glittriga dockor, stora träansikten, fina klänningar, tänder, ögon, mönster, textil och färg. Vad inspirerar dig?


Det kan mycket väl vara alla saker du skriver här ovan, framförallt så tycker jag om ”fula” material, plast och material med kort livslängd, glitter och lim. Franska slott tycker jag om att titta på, utgrävningarna i Pompeji, ballonger, löshår och peruker.

Tyvärr inspireras jag inte av naturen så mycket som jag skulle vilja ge sken av.

Älskar att vara inomhus.Berätta om ett valfritt konstverk/projekt som du har gjort som du tycker särskilt mycket om? Varför tycker du om det? Berätta om processen?

De Dödas blommor är ett projekt jag tycker gav mig själv mycket som jag burit med mig efteråt. Det var en pop up butik med krukväxter från dödsbon som jag drev i tre månader, och där jag bjöd in olika konstnärer för att hålla i workshops på temat Döden.

Som esoteriskt inslag så bjöd jag även in ett medium som talade med krukväxter och och höll självklart en workshop på temat ”Tarotkortet Döden”.

Idén fick jag efter att ha sett många krukväxter kastas vind för våg i samband med att jag hjälpt min pappa att städa ut människors hem efter deras död, han har arbetat med dödsbostädning och många andra saker.

Har alltid varit dålig på att ta hand om mina egna krukväxter och kom på mig själv med att bli djupt rörd av att någon till exempel vårdat en kaktus i 80 år med det största tålamodet.

Här kan man lyssna på ett avsnitt av P1 Stil där bland annat jag pratar om detta projekt.Vad gör du för att spara energi och fokusera på rätt grejer?


Nu är jag mycket dålig på att fokusera och jag tror inte heller på att vänta på att bli inspirerad, älskar energitjuvar och slösar gärna på min energi, men en sak som jag vet är att många pratar om vad de behöver för att göra och genomföra det ena och andra, och anledningarna till varför de inte gör. Bristande inspiration är ju en återkommande ursäkt.

Var en som gör bara!

En annan sak jag återkommer till som bästa livsråd är något min vän Beibei brukar säga till mig i alla frågor ”Don’t think so much”.


Vad behöver du ha omkring dig för att kunna skapa din konst?

Som materialfetischist så behöver jag en mängd saker, borde jag svara en penna!?
Jag tror att du träffat en hel del människor, inte minst i spådomens tjänst. Finns det något möte som sticker ut?


Eftersom jag nästan uteslutande gör eventspådom så träffar jag dels väldigt många människor, och även en del berusade människor som kanske berättar lite mer än de planerat. Nu återberättar jag naturligtvis inte vad någon säger, men det kan vara ganska stora saker rörande familj och relationer, mycket handlar om självkänsla. Jag kan ibland bli överraskad över generositeten i berättelserna.

Överlag tycker jag alltid att människor verkar bära på en förtryckt längtan efter att få möta en främling och tala med, en del blir jag upplyft av andra kan man ju också känna motsatsen efter man träffat kort eller långt.

En del kommer helt stängda och vill bli öppnade av någon slags magi.

Men bara att få möta en främmande människa och ha ett förtroligt samtal är ju något som sticker ut.


2018 postades den senaste avsnittet av Äkta Spåman podcast där du spår dina gäster. Finns det några planer på att ta upp podden igen?


Vi har faktiskt spelat in några avsnitt så det kan mycket väl ske vilken sekund som helst…

Senast på julafton gjorde vi en livepodd på Göteborgs Stadsteater, så ibland återuppstår vi.


”Spåman, begravningar och illustrationer” står det på din hemsida. På vilket sätt arbetar du med begravningar?

Jag arbetar inte med begravningar, men det har ju stått så länge. Innan det stod det ballonger för jag försökte driva ett heliumballongföretag för 100 år sedan, men lade ner det projektet efter blåsig sommar. Jag fick också skuldkänslor när föräldrar tyckte ballongerna var dyra. Men jag har alltid drömt om att bli begravningsentreprenör så det kanske är en affirmation.


Vad är magi för dig?

Arbete är magi, att färdigställa projekt från tanke till sista versionen.


När upplevde du något magiskt senast?

När jag häromdagen sydde klart en textil skulptur, som jag nu tittar på varje dag och tänker HERREGUD så vacker.


Vad händer framöver, vad säger du och vad säger korten?

Känner mycket lite framtidstro just nu, men det beror nog mest på saker jag inte kan påverka.

Personligen kommer jag investera i mitt magiföretag, vilket jag är lite nervös för, men vissa stunder tror jag att det kommer bli fantastiskt, men vi får se… Man får aldrig glömma att allt kan alltid gå åt helvete…

Jag tycker inte att man ska lyssna för mycket på vad korten säger, utan varje människa är själv ansvarig för sitt liv och sina beslut.


Läs mer om Linda Spåman på hennes hemsida www.lindaspaman.com Lyssna på podden via Podcaster/itunes följ henne på Instagram knivenivattnet

TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår Linda Spåmans tarotkortlek. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!99 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page