top of page

Intervju: Memoria - Det mörka vackra

Uppdaterat: 28 feb. 2022

Fotograf: Jannicke Olofsson

Tess De La Cour har ett långt förflutet i musikscenen. Vi hittar henne som gitarrist, trummis och på sång i band som Snake, Kamikatze, Lóbscurité och Bruce Banner. Förutom att stå på scen själv så arrangerar Tess spelningar och kokar ihop häxblandningar i DJ-båsen, främst i Stockholm där hon bor.


2019 släppte Tess sitt debutalbum som soloartist under namnet Memoria. Cravings har hunnit få några år på nacken och en pandemi som ställt till det. Nu är det en ny skiva på gång. Albumet Girl planeras att släppas hösten 2022. För Häxblandning berättar Tess om solodebuten, musikmörker och hennes gäng.
Berätta om Memoria?

Min vision med Memoria var från början aldrig att släppa skiva eller spela, mer att skapa för mig själv och lägga upp något låt på nätet, men efter att vi lade ner mitt gamla band L’obscurité har jag gått in mer helhjärtat i projektet.


Memoria skapades när jag började lära mig producera och spela in själv i Garageband. Jag släppte två låtar på Spotify, en i samarbete med Niklas Kärreskog (Persona), som mixade en av låtarna. Efter att ha spelat in Lights out, som jag gjorde i en riktig studio (Stefan Brännström), tillsammans med mina vapendragare från L’obscurité: Daniel Östborg (bas) och Fredrik Berglund (trummor), så började Memoria kicka igång på riktigt. Låten fick en väldigt bra grund.


I samma veva började jag jobba med producenten Rikard Lindh (Yvonne), som även producerade lite synthar etc på Lights out, och Henric de la Cour gästade på sång. Därefter rullade allt igång. Det blev att signa med Novoton Records & Per Norman gjorde videon. Där någonstans föddes mitt "team". 


2019 släppte du ditt debutalbum Cravings, berätta om det?

På Cravings var även Henric med och skrev en del text. Både jag & Richie (Rikard Lindh) producerade låtar. Man hör nästan vilka som är mina & vilka som är hans, eftersom vi kommer från lite olika världar. Richie kommer ju från indie/synth scenen, medan jag egentligen ju inte kan någonting om synth, eftersom jag spelat punk/rock större delen av mitt liv. Men det finns ändå en röd tråd som håller ihop produktionerna & skivan bra.


Jag är ett stort fan av Memphis-bandet Lost sounds, och jag tycker det är intressant att blanda garagerock med synth. Detta har jag anammat i Memoria, även om det kanske går mer mot synth än garage. På debutskivan kan ni höra Lost sounds-covern Black coats/White fear, som jag tyckte blev väldigt fin. Ljudbilden på Cravings är mörk. Recensenter har beskrivit skivan som "...en darkwave som är lika energisk som ångestfyllt vacker", vilket beskriver den ganska bra tycker jag.


Du har spelat i en rad olika band. Hur har det varit att arbeta med ett soloprojekt?

Det har faktiskt varit oerhört skönt. Mycket mer lättjobbat faktiskt. Man behöver ej rodda ihop rep, och hålla på att repa, och komma överens med andra inför en inspelning av skiva. Jag har känt mer och mer på senare år att jag inte tycker det är så kul att repa in nytt material, harva på i replokalen liksom. Det är ju fördelen med elektronisk musik. Du proddar bara, sen slänger du på en gitarr, lite bas & sång sen typ klart. Haha!

Fast sedan är det ju Richie som gör det största produktionsjobbet/mixning etc. Så självklart är det ju mkt jobb oavsett om du är ett liveband eller om du är solo när det kommer till slutprodukten.


Men dock viktigt för mig att ha ett liveband, jag vill inte vara trax & mick typ, som jag upplever många är i just synthscenen. För mig är det viktigt att behålla så mkt live som det går, även om majoriteten av låtarna proddas med digitala trummor så vill jag ha en live trummis i den mån det går. I höstas har vi fått göra några spelningar utan trummor, det har funkat bra, men jag gillar soundet mkt mer med livetrummor, det blir mer levande & rått. 


Januari 2022 och du startar året med att släppa singel från kommande album. Låten heter Along the Sea och framförs tillsammans med Niklas Stenemo (Kite, The Mo). Berätta om den låten?

Finns inte så mkt att berätta, haha. Låten handlar väl om ensamhet, pandemin som typ alla andra skriver om, samt att känna sig ledsen och att man önskar man bara kunde fly från allt. Men jag tyckte den blev väldigt fin och jag är glad att Niklas sjunger på den. Jag tycker hans röst är speciell & mäktig, den berör mig. 


Till din senaste singel har exempelvis Per Norman gjort en superfin musikvideo. Berätta vilka du tar med dig in i Memorias värld? Vilka arbetar du med?

Säg det till Manifestjuryn som hittills dissat alla, haha! Nä men Per Norman som gjort alla mina videos är supergrym! Vilket märks, eftersom han blir mer och mer uppbokad av andra artister. Personligen älskar jag videon till Cravings, där Pelle fick mig att flyga och göra massa andra häxiga trix. Senaste videon till Along the sea är också väldigt fin, gillar det mörka, nästan oljiga, i den. Förutom att Pelle filmar så regisserar han ju också och kommer med ideér, och han förstår musiken och vad jag vill få fram i estetiken, så jag känner mig väldigt trygg att jobba med honom. Plus att han är supersnabb på att klippa, han jobbar ju som klippare på TV4 så det är ett proffs vi snackar om här. 


Berätta om arbetet och processen med den nya skivan?

Jag & Richie jobbar för fullt med den nu. Vi har säkert 11-12 låtar nu som vi håller på att jobba på. Nästa singel är klar och planeras släppas i maj, skivan kommer även döpas efter den. Singeln är väldigt mkt Drive, om du hört soundtracket till den filmen? Flera låtar påminner om den. Så kanske skivan kommer bli iaf lite annorlunda från debutskivan. Lite mer 80's Drive liksom. Men samtidigt kommer jag behålla det mörka vackra, men även ha låtar med lite mer driv i också. Vi försöker tänka att det ska vara en bra blandning mellan lite mer soft & uptempo. Jag har även valt att skriva all text själv på denna skiva. Det är endast i Along the Sea som Niklas är med på ett hörn. För mig är produktionen & känslan mer viktig än text. Så jag skulle säga att jag ”keep it simple” textmässigt och fokuserar mer på känslan & musiken. 


Vad har inspirerat dig?

Oj svår fråga. Kvinnor, metoo, pandemin, psykisk ohälsa, freaks, witches, horror & total darkness. Haha! Nä men kort och gott så inspireras jag mycket av vad andra kanske skulle säga är jobbigt, mörkt & otäckt. Jag tycker det är vackert, inspirerande & spännande. 


vad hoppas du på framöver för Memoria?

Jag hoppas på att folk kommer tycka om nästa singel & framförallt nästkommande album, och att få spela på detta album eftersom jag inte fick spela på debutalbumet pga pandemin. Vi får se hur pandemin utvecklar sig 2022 helt enkelt. Skivan släpps oavsett senast i höst. Allt annat som kommer därtill är ett plus, men jag har noll förväntningar. Jag mår bäst av att tänka så. Jag gör min grej så länge jag tycker det är kul och mår bra av det, allt annat är en bonus. 


Jag hoppas inte denna pandemi dödar Sveriges musik- & kulturliv helt. Just nu dör det ena efter det andra spelstället i stan eftersom de inte får ekonomin att gå runt pga restriktionerna, och politikerna verkar ju inte direkt prioritera musiken/kulturen. Det är Oroande. Men jag hoppas vi tillsammans på något sätt kan bygga upp musikscenen igen. 


Hur vill du bygga vidare?

Jag tar det som det kommer, vi får se!


Lyssna på Memoria här. Följ @memoria_sthlm på Instagram TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår en Memoria-tygkasse och stickers. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!

97 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page