top of page

Intervju: Xiao - blastbeats, moshbitar och d-taktXiao är ett salt hardcoreband från Stockholm. De bjuder oss på en blandning av power violence, grind och käng. Vad mer kan en önska? Jag skickade över några frågor. 
För Häxblandning berättar de om kassetter, skrivarprocessen och viljan att impa på sina bandkamrater. 
BERÄTTA OM XIAO, VILKA ÄR NI OCH HUR SKULLE NI BESKRIVA ER MUSIK?


D: Vi är Sam som spelar trummor, Carl som spelar bas, Liv Astrid som sjunger och jag, Daniel, som spelar gitarr och sjunger litegranna. Vi spelar en lite annorlunda hardcore, fast det var från början meningen att det skulle bli power violence. Vi insåg ganska snart att vi bryter mot allt för många genreregler för att det ska få räknas som det egentligen, men vi spelar blastbeats och moshbitar och lite d-takt! 

LA: Mmmmmmm!


BERÄTTA OM TILLVARON JUST NU? HUR MÅR NI, VAD GÖR NI?


D: Om sanningen ska fram, så har pandemi-åren varit långdragna. Men vi började spela in en andra skiva i höstas och lägger just nu sång på den.

LA: Vi är så sjukt peppade på att få ut den, eftersom vi har hittat en stil som passar oss bra och känns jävligt röjig!


BERÄTTA OM SKIVAN ”PAIN”? HUR VAR ARBETET MED DEN?


D: Pain innehåller de första låtarna vi skrev, med ett eller två undantag. Nästan all musik skrevs i grunden av mig och Sam sommaren 2019 innan Carl och Liv Astrid hoppade på tåget. När vi väl hade alla instrument gick det rätt snabbt att få ihop allt, och Liv Astrid smackade på texter direkt. Vi spelade in allt med vår kompis Daniel Noring (God Mother) efter några månader, och ett år senare släppte vi allt på kassett.LA: Och jääävlar vad paffa vi blev när två omgångar kassetter sålde slut över typ en natt. Längtar efter nya skivan, holy shit.BESKRIV ETT REP?


LA: Vi repar mest om vi ska spela live, annars skriver vi musik. Oftast är det Daniel som kommer med grundidéer till låtar, och sen försöker vi få ihop detaljerna tillsammans. Vi har nog inga tydliga rutiner utom det! 

D: Liv Astrid skriver texter efter att låten är klar och sen kör vi bara. Ibland kan det vara lite av och på med att repa, eftersom vi mest vill spela live, men nu verkar vi ju kunna det igen, så det lär väl bli ett jävla drag nu! VAD BEHÖVER NI HA OMKRING ER FÖR ATT GÖRA BRA GREJER?


LA: Alla är olika, men Daniel känner nog att han måste må bra för att kunna skriva musik, och det kan vara rätt svårt att finna inspiration när en mår piss. Jag är nog tvärt om - jag skriver när jag mår skit haha, har nog 3 nya skivor i textlängd redan. 


D: Jag gör en nog annat istället för att spela gitarr när det är piss. Jag hittar alltid på grejer med tanken att impa på mitt band, och har väl lärt mig vad som funkar även i Xiao vid det här laget (hoppas jag...).


HUR FOKUSERAR NI PÅ RÄTT SAKER? 

LA och D: Det gör vi inte, haha. 


VAD HÄNDER FRAMÖVER?

LA: Andra skivan är snart redo för mixning, och utöver det så spelar vi lite ströspelningar i Sverige under mars-april, bland annat öppnar vi för Full of Hell på Debaser nu i april. 


D: Och så planerar vi en turné ner till Tyskland i maj, där vi kommer spela på Fast Fest i Nürnberg bland annat. Försöker ta vara på tiden nu när restriktionsfönstret är öppet! PAIN släpps dessutom på EP nu i dagarna, känns sjukt kul! 


Förbeställ Pain på vinyl via mangoerecords.com eller köp skivan via bandets Bandcamp i maj xiaopv.bandcamp.com där du också hittar de sista exemplaren av kassetten. 


TIPS: Just nu har du chansen att vinna en Häxblandning med grejer från alla som medverkat i de första artiklarna på häxblandning.se Där ingår en kassett från Xiao. Kolla @haxblandning på Instagram om du vill delta!

104 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page